Coraz więcej firm chcąc zapewnić swoim pracownikom ciepły posiłek decyduje się na korzystanie z usług firm cateringowych. W tym tekście podpowiemy jak prawidłowo rozliczać usługi cateringowe.
Znaleźć firmę cateringową oferującą np. catering dietetyczny nie jest trudno – wystarczy wpisać w wyszukiwarkę internetową catering dietetyczny warszawa. Wielu przedsiębiorców, chcących skorzystać z usług cateringowych zastanawia się, czy taką usługę można odliczyć od podatku VAT, a początkujący w branży cateringowej popełniają błąd stosując jedną stawkę do usług i towaru. W takich przypadkach najlepiej poradzić się specjalistów, których znajdziesz w Internecie pod hasłem biuro rachunkowe warszawa.
Mianem catering określa się usługę polegającą na przygotowywaniu i dostarczaniu na zamówienie klienta gotowych już potraw. Catering obejmuje również organizację przyjęć, konferencji, bankietów, eventów firmowych, różnego rodzaju imprez, jak i codzienne dostarczanie posiłków do szkół, szpitali, przedszkoli, miejsc pracy itp. Posiłki przygotowywane są zawsze poza miejscem działalności klienta. W cateringu mamy dwa kierunki działalności – socjalny i komercyjny, oraz dwie metody podawania posiłków – catering linii zimnej i catering linii gorącej.
Zmiana stylu życia niejako wymusiła ten rodzaj spożywania posiłków. Nie zawsze jest możliwe zjedzenie obiadu w domu, gdyż pracujemy długo i na dojazd do miejsca pracy i powrót do domu tracimy dużo czasu. Trzeba też powiedzieć, że mamy coraz więcej amatorów gotowych posiłków – zamawiamy to, na co mamy ochotę, nie musimy gotować i sprzątać po gotowaniu, ani robić zakupów. Catering oferuje nie tylko dania tradycyjne, ale też dania dietetyczne. Firmy cateringowe współpracują z dietetykami, którzy pomagają układać dobrze zbilansowane diety. Posiłki przygotowywane są ze świeżych, wysokiej jakości produktów, bogate w witaminy i substancje odżywcze.
Warto nadmienić, że usługi cateringowe różnią się od usług gastronomicznych i w związku z tym przysługuje prawo do odliczenia podatku VAT. Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi tak zinterpretował obowiązujący przepis: “(…) W powołanym przepisie art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy, wyłączającym prawo do odliczenia podatku naliczonego, ustawodawca wymienił usługi noclegowe oraz gastronomiczne, tym samym nie zostało wykluczone prawo do obniżenia podatku należnego o podatek naliczony z tytułu zakupu usług cateringowych. (…)” (IPTPP2/443-7/14-4/JN z dnia 19 marca 2014 r.)
Jak wspomnieliśmy wyżej, usługodawcy mylnie stosują jedną stawkę na usługi i towary – 8%. Aby nie popełnić błędu, należy pamiętać, że jeśli do usług oprócz gotowych posiłków i napojów dołącza się np. ciastka, cukierki, talerzyki, sztućce itd. – wówczas należy zastosować wyższą stawkę podstawową, czyli 23%. Na fakturze musi być wyszczególniony każdy rodzaj dostarczonego produktu i rodzaj wykonanej usługi.