Coraz więcej firm w trosce o swoich pracowników i kontrahentów zaczyna inwestować w usługi gastronomiczne i cateringowe. W tym artykule omówimy w jakich przypadkach takie działanie może uprawniać do odliczenia podatku VAT.
W jaki sposób biuro rachunkowe warszawa może być pomocne w przypadku rozliczania podatku VAT za catering dietetyczny?
Zarówno usługi gastronomiczne jak i cateringowe są do siebie podobne. Różni je to, że usługa gastronomiczna świadczona jest w miejscu przyrządzanych posiłków i tam też je się podaje. Natomiast catering polega na przygotowywaniu poza obiektem klienta i dostarczaniu na zamówienie gotowych już potraw. Usługi cateringowe wykorzystuje się przy organizacji przyjęć, wesel, bankietów, konferencji, eventów firmowych itd. Posiłki dowożone są również do szkół i miejsc pracy. Catering działa w dwóch kierunkach – socjalnym i komercyjnym i posługuje się dwiema metodami serwowania dań – catering linii zimnej i catering linii gorącej.
Warto pamiętać, że nie uznaje się za usługi cateringowe dostawy gotowej lub niegotowej żywności lub napojów albo dostawy gotowej lub niegotowej żywności i napojów wraz z ich transportem lub bez niego, gdy nie towarzyszą temu usługi wspomagające.
Z punktu widzenia prawa podatkowego usługi gastronomiczne nie podlegają odliczeniu podatku VAT (art.88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT z dnia 11 marca 2004 r.), ale jeśli wydatki spełniają wymogi art. 22 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, wówczas w ewidencji księgowej można ująć kwotę brutto z faktury. Jednak nie mogą być to koszty kwalifikowane jako reprezentacyjne.
Usługi cateringowe nie są zaliczane do usług gastronomicznych, w związku z czym podatnik je nabywający ma prawo do odliczenia podatku VAT. Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi stwierdził, że: “(…) W powołanym przepisie art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy, wyłączającym prawo do odliczenia podatku naliczonego, ustawodawca wymienił usługi noclegowe oraz gastronomiczne, tym samym nie zostało wykluczone prawo do obniżenia podatku należnego o podatek naliczony z tytułu zakupu usług cateringowych. (…)” (IPTPP2/443-7/14-4/JN z dnia 19 marca 2014 r.)
Jeżeli podatnik nabywający usługi żywieniowe np. catering dietetyczny nie potrafi określić czy jest to usługa gastronomiczna, czy też usługa cateringowa – wówczas pomocą służy biuro rachunkowe warszawa, gdyż od poprawnej klasyfikacji będzie zależało czy przedsiębiorca skorzysta z prawa odliczenia podatku VAT.