W Polsce coraz więcej osób decyduje się na założenie swojej własnej pieczarkarni. Jak się okazuje, taki interes może być dla przedsiębiorcy bardzo opłacalny i przynieść satysfakcjonujące zyski w krótkim czasie. Tempo rośnięcia pieczarki, dostępność firm produkujących wyposażenie pieczarkarni i przede wszystkim popyt na polskim rynku, to czynniki, które decydują o założeniu tego interesu. Warto dowiedzieć się więcej na temat potrzebnych urządzeń oraz hali, aby móc sprawdzić, czy ten pomysł na biznes sprawdzi się i u nas.
Powstanie pieczarkarni
Aby pieczarki rosły szybko i w dużych ilościach, potrzebujemy w tym celu odpowiednio wyposażonych hal. Trzeba też wiedzieć, co ten gatunek grzyba najbardziej lubi, a co może mu przeszkadzać. Jednym z największych zagrożeń dla naszej uprawy może być pleść. Dlatego też wyposażenie pieczarkarni nie może obyć się bez odpowiedniego systemu klimatyzacyjnego oraz wentylacyjnego. Aby sprawdzać na bieżąco poziom wilgotności, warto zaopatrzyć się w system kontroli mikroklimatu, który bada ponadto temperaturę.
Przy powstawaniu pieczarkarni trzeba zwrócić też uwagę na dobre nawodnienie oraz oświetlenie. Aby nasze uprawy rosły szybko, potrzebujemy system nawadniania podłoża, który jest niczym innym jak magistrala woda z pompą zasilającą. Pieczarki nie potrzebują dużej ilości światła, gdyż może to doprowadzić do powstania pleśni. Warto jednak zastosować wysokojakościowe lampy hermetyczne, które dostarczą niezbędne minimum.
Skąd taka duża popularność pieczarki?
Pieczarki nie potrzebują przede wszystkim dużej ilości zabiegów pielęgnacyjnych ani chemicznych środków. Tak naprawdę wystarczy, aby miały one zachowany mikroklimat z małą ilością światła oraz dobrym nawodnieniem, żeby rosły szybko oraz zdrowo. Dużo przedsiębiorców widzi w pieczarkarni swoją szansę na biznes, ponieważ można bardzo szybko dostać zwrot z inwestycji.
Statystyki mówią same przez siebie. Kiedyś hodowla jednej uprawy mogła trwać nawet 15 tygodni. Teraz, dzięki nowoczesnym technologiom i lepiej przystosowanym halom, cykl ten został skrócony 2,5-krotnie. Postawienie hali, która będzie w stanie zatrzymać ciepło oraz wilgoć w środku nie jest dużym problem. Trzeba pamiętać przede wszystkim o ryzyku pleśni, ale dzięki nowoczesnym systemom kontroli, możemy sprawdzać poziom wody oraz temperatury na bieżąco. Inną korzyścią stojącą za pieczarkarnią jest możliwość uprawy tego grzyba przez cały rok. Nie ma potrzeby czekania na określoną porę.
Pieczarkarnia to dla niektórych prawdziwa żyła złota. W polskich sklepach pieczarki są obecne przez cały rok. Przyzwyczailiśmy się do tego, że zawsze możemy je dostać świeże i smaczne. Dlatego też pieczarkarnię są tak zyskowne. Niski koszt produkcji, nieskomplikowany proces pielęgnacji i prędkość uprawy, przemawiają za założeniem tego rodzaju biznesu. Warto jednak skorzystać z profesjonalnych firm, produkujących wyposażenie pieczarkarni, aby uchronić się od zagrożenia jakie niesie ze sobą pleśń, która może zniszczyć całą naszą uprawę.
Więcej informacji na stronie: Luckygrower.com