Dostępne na rynku kuchnie wolnostojące mogą być zasilane gazem lub energią elektryczną. Popularne są również modele gazowo-elektryczne, w których płyta zasilana jest gazem, a piekarnik prądem. To, jaki rodzaj kuchenki wybierzemy, będzie głównie uzależnione od naszych potrzeb, upodobań i możliwości zamontowania urządzenia.
Przeczytaj nasz poradnik o kuchniach wolnostojących i wybierz model, który spełni Twoje wymagania.
Kuchnia gazowa
Kuchnie gazowe znane są już od pokoleń. Choć powoli są wypierane przez nowoczesne płyty elektryczne i indukcyjne, w dalszym ciągu mają swoich zwolenników. Wiele osób twierdzi, że potrawy gotowane na gazie są zdrowsze i smaczniejsze, dlatego decyduje się na wybór klasycznej kuchni gazowej. W tego typu kuchniach, zarówno płyta grzewcza, jak i piekarnik zasilane są gazem. Zazwyczaj posiadają cztery palniki gazowe, choć w sklepach można również spotkać modele z pięcioma palnikami. Do zalet takich kuchni możemy zaliczyć stosunkowo niewielki koszt zakupu i niskie koszty eksploatacji, ponieważ gaz jest tańszy niż energia elektryczna. Ponadto, eksperci uważają, że modele gazowe są mniej awaryjne niż elektryczne. Niestety, kuchnie gazowe posiadają też kilka wad. Przede wszystkim są mniej bezpieczne niż elektryczne, ponieważ istnieje ryzyko pojawienia się nieszczelności w instalacji gazowej, a co za tym idzie – ryzyko eksplozji i zatrucia czadem.
Kuchnia elektryczna
Kuchnie elektryczne są w całości zasilane energią elektryczną, dlatego w przypadku jakiejkolwiek awarii lub przerwy w dostawie prądu, nic nie ugotujemy ani nie upieczemy. Do najtańszych, ale też coraz rzadziej spotykanych, należą modele z wystającymi palnikami żeliwnymi. Takie kuchnie są bardzo problematyczne w czyszczeniu i mało komfortowe podczas użytkowania. Znacznie popularniejsze i wygodniejsze są kuchnie elektryczne z płytą ceramiczną. W takich modelach elementy grzewcze znajdują się pod powierzchnią płyty, dlatego jest ona całkowicie płaska. Dzięki temu, łatwo można ją wyczyści, a do tego ładnie prezentuje się w kuchni. Tego typu kuchnie sprawdzą się wszędzie tam, gdzie nie ma możliwości doprowadzenia instalacji gazowej. Należy jednak pamiętać, że będą one droższe w eksploatacji niż modele gazowe.
Dla osób niezdecydowanych, producenci stworzyli trzeci rodzaj kuchni wolnostojących – kuchnie gazowo-elektryczne. Sprawdzą się one u osób, które chcą gotować na gazie, a piec w piekarniku elektrycznym. Wiele osób decyduje się na takie rozwiązanie, właśnie ze względu na piekarnik elektryczny, który posiada więcej funkcji i sposobów grzania niż piekarnik gazowy. W modelach gazowych mamy do dyspozycji tylko jeden rodzaj pieczenia – od spodu, podczas gdy piekarniki elektryczne oferują nam wiele rodzajów grzania – górne, dolne, grzanie górne i dolne jednocześnie, a także termoobieg, grill czy pieczenie 3D. Modele elektryczne dają po prostu więcej pola do popisu i umożliwiają przygotowanie potraw, które wymagają różnych trybów pieczenia, co w piekarnikach gazowych jest niemożliwe. Miejmy jednak na uwadze, że kuchnie gazowo-elektryczne będą droższe niż tradycyjne modele gazowe.